ЛЪЖЛИВ ОНАНИЗЪМ ПРИ ДЕТЕ
Administrator
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Органи и системи - Детско здраве

Описание на лъжлив онанизъм

В кърмаческата и ранната детска възраст понякога се наблюдават прояви, които привидно наподобяват онанизма. Това е т. нар. привиден или лъжлив  детски онанизъм. Тези прояви не са свързани с полово влечение, а със своеобразни навични движения, при извършването на които, детето изпитва известно удоволствие.

Причини за лъжлив онанизъм

Най-често този привиден онанизъм се наблюдава у двигателно неспокойни момчета или момичета, които са ограничени в своята двигателна активност и не им се позволява достатъчна игрова дейност. При някакъв повод (сърбеж в половата област, дразнене от острици и др.) или без външен повод детето ритмично свива и търка бедрата си и поклаща тялото си. През това време то показва известна напрегнатост, изпитва краткотрайно удоволствие, и наскоро след това самостоятелно или при отклоняване на вниманието прекъсва навичните движения. Такива движения могат да се повтарят няколкократно през денонощието  когато детето oстава дълго време само в леглото, когато скучае или е уморено.

Поведение на родителите при лъжлив онанизъм

Рязката забрана и наказанието не помагат и могат да засилят проявите. Тези прояви са от невинно естество и в повечето случаи са свързани с навични движения, подобни на смученето на пръстите, гризането на ноктите или клатушканията, които често се наблюдават при нервни деца. Постепенно с израстването на детето тези прояви изчезват и не оставят след себе си никакви последствия. Даването на лекарства най-често е излишно. Необходимо е родителите да се успокоят, да не се фиксира вниманието на детето върху неговите свивания, да се осигурят достатъчно движения и емоционални контакти. Игри и разходки на чист въздух, да се провеждат редовно закалителни процедури и подходяща за възрастта на детето гимнастика. Също така е необходимо да се отстранят грешките при възпитанието на детето. От невинно естество са и повечето случаи на  истински онанизъм (мастурбация) в пубертетната възраст.

 
loading...