ГОЛЯМ ЕПИЛЕПТИЧЕН ПРИПАДЪК ПРИ ДЕТЕ
Administrator
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Органи и системи - Детско здраве

 

Описание на големи епилептични припадъци при деца

Те се характеризират с внезапна загуба на съзнание и появата често на следващи една след друга двигателни прояви (тонично-клонични гърчове) които могат да обхващат цялото тяло или да бъдат ограничени в дадена област. При внезапната загуба на съзнание детето пада като подкосено и не е в състояние да се предпази от евентуално нараняване.

Симптоми при големи епилептични  припадъци

Понякога началото на гърча започва със странен вик. Цялата мускулатура е обхваната от тоничен гърч. Дишането спира временно и лицето придобива синкав отенък. Следват различни по сила и продължителност свивания и разпускания на мускулатурата (клонични гърчове). Накрая настъпва, спиране на гърчовете и изпадане в сън, к ойто трае от няколко минути до няколко часа. Този сън помага да се възстанови нарушението в дейността на нервната система и не е желателно детето да се събужда принудително. Понякога настъпва изпускане по малка и голяма нужда. Може да се появи пяна на устата и прехапване на езика, но тези прояви не са задължителни.

У децата гърчовете често могат да липсват и вместо тях да настъпи значителна отпуснатост на мускулите и неподвижност на тялото. Съществуват и много други разновидности на епилептичните припадъци. Гърчовете могат да се появяват само в определени мускулни групи или в едната половина на тялото. Съзнанието може да не бъде напълно загубено.

 

 
loading...