ЗАПОЧВАЩО РАЖДАНЕ
Administrator
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Органи и системи

Признаци за започващо раждане

През последните 3-4 седмици на бременността започват да се появяват известни признаци, които бременната досега не е усещала. Те й напомнят за предстоящото раждане. На първо място идва значителната спадане на корема, които преди е стигал до ребрената дъга. Дишането, което досега е било затруднено, става по-леко, бременната вече може да се навежда по-добре. Паралелно с това тя започва да усеща тежест ниско в корема, към пикочния мехур. Понякога има и болки с позиви за по-често уриниране. Тези явления са изразени най-добре при първескините и се дължат на обстоятелството, че главата на плода вече се намества към входа на таза. Поради повишената чувствителност на матката жената усеща по-често маточните контракции, придружени понякога през този период със слаби болки. Не са редки случаите, при които неопитната бременна смята, че раждането вече започва, и изплашена, отива в родилния дом. При такива случаи тя обикновено бива оставена там под наблюдение в продължение на 1-2 часа и след повторния преглед от лекаря се връща в къщи със съответните съвети.

Случва се понякога бременни, които получават по-често контракции, да бъдат приети в родилното заведение до пълното успокояване на матката след 1-2 дни да бъдат изписани.

Основен признак - изтичане на кървава слуз от влагалището

Признак, който говори за почнало раждане, е изтичането на кървава слуз от влагалището. Това е слузта, която е затваряла отвора на маточната шийка и е образувала т. нар. запушалка с предназначение да предпазва матката от инфекция през влагалището. Изпадането на тази запушалка в акушерството се казва белязане на родилката.

Контракции

С настъпване на белязането контракциите стават по-чести и по-силни. В началото те се явяват през 20-30 минути и траят около 10-20 секунди. Постепенно честотата и продължителността се увеличават - те идват през 2-3 минути и траят от 40 до 50, а понякога и повече секунди. Бременни, които са посещавали курсовете за психопрофилактична подготовка на раждането, обикновено чувствуват присвиванията на матката много по-слабо, отколкото другите. Раждането без болка зависи от това, как бременната е усвоила и затвърдила начините за обезболяване и как водещият раждането - лекар или акушерка - ще я насочи правилно да ги изпълнява. При добро желание жените с по-силна нервна система могат да мобилизират така своята воля, че и без тази подготовка да се получи добър резултат. Понякога дори резултатът е по-добър, отколкото при бременни със слаба нервна система и воля, посещавали курсовете на женската консултация по психопрофилактична подготовка на раждането.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

loading...