ТРЕНИРОВКИ ЗА ПРЕБОРВАНЕТО НА СТРАХА
Kalinka
(7 гласа, оценка 3.57 от 5)
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 

Рано сутринта направих "тренировка"- пътуване в трамвая. Тренировки  ще наричам опитите ми да преодолея страха като излизам и се поставям в ситуации, от които изпитвам най-много страх.

Имам си и скала,  която ще определя, колко силен страх изпитвам. Скалата е от 1 до 10. Едно е почти без страх, а десет сковаваща паническа атака.

Напрежението го оценявам на три преди да се кача в трамвая. Нямах приливи на страх. Но докато вървях  към трамвая схванах тласъка, който ме прави нестабилна. Сякаш ток минава през тялото ми като си помисля, че ще стоя в затворено пространство, от което известно време няма да мога да изляза. Този тласък произвежда и други симптоми, от които също изпитвам страх. За да преодолея тези симптоми започвам още по-силно да се напрягам и страха избуява с пълна сила. Така се чувствам на местата, от които изпитвам страх. 

За моя радост този път не стана така и пътувах сравнително спокойно в трамвая.

Значи ли това че съм започнала да  преодолявам страха от затворено пространство?Времето ще покаже, дори и да не съм - струва ми се, че тренировките ще ми помогнат.

Trackback(0)
Коментара (6)Add Comment
Dimcho
...
написан от Dimcho, ноември 02, 2014
от обществения транспорт се притеснявам, по-скоро от това че мога да се изложа от нещо, че ме наблюдават хората, как съм облечен, абе глупости общо взето.
Юлия
...
написан от Юлия, януари 15, 2012
Страхът от обществения транспорт е характерно при ПР. Аз също го имам. Страхът се предизвиква от това че си поаднал в затворено пространство от което не можеш да излезеш веднага когато поискаш. Като прибавим и че в това затворено пространство има други хора пред които можеш да се злепоставиш ако получиш паническа атака........
Юлия
...
написан от Юлия, януари 15, 2012
Здравейте на всички. Днес попаднах на този форум и искам да споделя и моят опит. С ПР съм от 2001г, отключих го от стрес и пренатоврване. През всичките тези години пиех антидепресанти - сероксат и ривотрил в началото, сега съм на ксетанор. Не съм ги спирала като изключим един период за около 6 месеца през 2004 ( но се чувствах зле) защото атаките веднага започват. При мен страх от смърт и задушаване няма, има усещане за полудяване и страх от това да не откача и да не загубя връзка с реалността. Не мога да го опиша по точно, ужасно е , в такива моменти се докосвам до Ада. Но от около 6 месеца имам промяна - към по-добро. Причината - пия бирена мая. една непозната ме посъветва да я взема виждайки че имам кожни проблеми ( а причината за тях е страничния ефект от антидепресантите). Взех си от Германия и започнах да я пия заради кожата. На кожата не ми подейства , но на психиката да. Още на втория месец намалих ксетанора от 3/4 на 1/2. След 4 месеца го намалих на 1/4. Сега продължавам да съм на 1/4, което е почти нищо. Има моменти в които се чувствам нервна и раздразнителна, но панически атаки не получавам. Знам че бирената мая съдържа всички витамини от групата В, а те са много важни за нервните и мозъчни клетки. Ако се усетя напълно стабилна ще спирам и тази четвъртинка, която все още пия.
Kalinka
...
написан от Kalinka, септември 12, 2011
Имам паническо разстройство с агорафобия. Най-трудна ми е агорафобията, нея боря в моментаsmilies/angry.gif
Strelec
...
написан от Strelec, септември 11, 2011
Здравей, ти какво какво страхово разстройство имаш?
Dimcho
...
написан от Dimcho, септември 09, 2011
И аз правя различни тренировки за справяне със страха и мога да кажа, че това е май единственото сигурно нещо за успех пред паникатаsmilies/cool.gif

Напиши коментар
Трябва да сте влезли в сайта, за да коментирате. Моля регистрирайте се, ако все още нямате акаунт.

busy
 
loading...