ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ ФЕВРУАРИ 2016

Оценете тази статия
(11 гласа)
Administrator

Кратка характеристика на месец февруари 2016

Февруари е последният типично зимен месец. Денят нараства от 9 ч. и 59 мин. до 11 ч. и 11 мин. Нараства и продължителността на слънчевото греене, достигайки 90-100 часа. Температурите на въздуха се повишават, като средномесечните за Североизточна България са около 0 градуса, а за крайбрежието 1-3 градуса. Понякога се наблюдават много интензивни нахлувания на арктичен въздух, снежни виелици и рязко застудяване. При такива обстановки се е случвало да замръзнат крайбрежните води на морето. При други случаи при нахлувания откъм Средиземноморието се наблюдават аномални затопляния, предвестници на пролетта. През този месец се наблюдават драстични отклонения от нормите, както при минималните, така и при максималните: най-ниската минимална температура е била на 10.02.1929 г. – минус 24.3 градуса, а най-високата максимална температура е била на 27.02.1995 г. – плюс 22.2 градуса.
Обикновено снежната покривка в равнините е нетрайна, а валежите – малко. Средната месечна сума на валежите е между 35 и 42 mm, за югоизточните райони до 60 mm.

Какво време да очакваме през февруари 2016?

Тази година средната месечна температура за февруари се очаква да бъде около и над нормата, а сумата на валежите – над нормата. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 14 и минус 10°,  които ще достигнат главно през първото десетдневие. Най-високите температури през месеца ще бъдат между 13 и 18° и се очакват през втората половина от месеца.

Какво време да очакваме през първата половина на февруари 2016?

През първите дни от месеца с умерени и силни ветрове от север ще нахлува студен въздух. Очакват  снеговалежи и образуване на  снежна покривка. Впоследствие през втората половина от първото десетдневие ще се установи мразовито време, отново с много ниски температури, но без съществени валежи.

Какво време да очакваме през второто десетдневие на февруари?

В началото на второто десетдневие ще настъпи постепенно повишение на температурите. Ще се установи сравнително топло и влажно време, което ще се задържи и в началото на третото десетдневие.
Впоследствие ще настъпи повишение на температурите и през последните дни на месеца ще бъде относително по-студено.

Още за времето:

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МЕСЕЦ ЯНУАРИ 2016

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ ФЕВРУАРИ 2016

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МАРТ 2016

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МЕСЕЦ АПРИЛ 2016

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МЕСЕЦ МАЙ 2016

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ ЮНИ 2016

 

Последно променени от Вторник, 12 Януари 2016 10:40
loading...