"ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК: КЬОСЕМ" - ОТ СЪЖАЛЕНИЕ ЛИ СЕ ОЖЕНИ МУРАД ЗА ФАРИЯ?
Administrator
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

 

Силяхтар се опитва да успокои Айше. Султанката го пита защо не я предупредил. Той отговаря, че волята на господаря е над всичко и изисква да се подчинят. Помощникът предупреждава Айше, че една грешна стъпка ще бъде наказана жестоко.

Еничарите са обидени на султана, защото не ги е взел на поход. Така някои от корпуса са започнали да тормозят търговците.

Народът също се бунтува. Искат да говорят с Главния мюфтия. Хората са възмутени от смъртните присъди. Шейх-ал-Ислям обещава да обърне внимание на всички.

Естер посещава Силяхтар. Той се държи студено с нея. Казва ?, че се е възстановил. Естер го пита дали се е отказал от нея заради Атике. Пашата отрича, но жената обяснява, че султанката я е предупредила да не ходи при него. Силяхтар гони жената от покоите си.


Фария разказва пред султанките, че е била изненадана. Гевхерхан е скептична относно този брак, защото султанът няма да може да има наследник. Кьосем вика Фария при нея. Поздравява я за брака, но все пак заявява, че не би подкрепила такъв брак, а и султанът се е оженил от съжаление. Фария мълчаливо преглътва обидите на свекърва си.

Айше е разстроена. Ядосва се на положението и започва да крещи. Дъщеря й побягва от стаята и се сблъсква в коридора в баща си. Султанът влиза при Айше. Тя го пита защо се е оженил за онази жена. Той отговаря, че така е решил. Предупреждава майката на децата си да се стегне, особено когато малките са при нея.

Силяхтар се среща с Гевхерхан. Тя е притеснена да не би да ги видят заедно. Султанката заявява, че не би предала сестра си. Помощникът твърдо е решил да заплати цената на любовта си. Връща на Гевхерхан кърпичката, която му е оставила, докато е бил болен. Тя отново го моли да го забрави. Силяхтар ? обещава, че ще бъде както тя иска и настоява тя да си вземе кърпичката. Гевхерхан едва сдържа сълзите си.

Синан паша отива при Ахизаде. Казва на Главния мюфтия, че султанът е допуснал грешка. Пашата предлага да назначат техни хора. Мюфтията не иска да уволнява много хора, за да не тръгнат приказки. Синан обещава длъжностите да се освободят.

Касъм и Ибрахим разговарят. Идва Баязид, но най-малкият брат го моли да ги остави насаме. Ибрахим разказва на Касъм как Баязид го е предал.

Наложниците не искат да приемат Фария в харема. Все пак, спазвайки правилата, настаняват Фария в харема като съпруга на султана.


Кеманкеш съобщава на господаря, че в еничарския корпус назрява бунт. Силяхтар пита Кеманкеш кои са предателите. Мурат възлага на пашата да ги проучи.

Кьосем отива в своя вакъф. Близките на убитите се оплакват, че има несправедливо екзекутирани. Кьосем обещава, че лично ще се грижи за роднините на убитите.

Мурад излиза преоблечен сред народа и чува упреците към него. На влизане в дома на мюфтията среща Синан паша. Пита духовника, защо хората се жалват. После упреква Ахизаде, че не е излязъл и не е казал, че справедливостта на господаря е велика. Духовникът привидно се съгласява с думите на Мурад.

Кьосем обявява пред своите хора, че трябва да бъдат още по-щедри и да се грижат за всички. Кеманкеш отива на срещата. Кьосем се разпорежда хората да комуникират с Халил паша. Кеманкеш се надява, че господарят ще вземе мерки и ще реши проблемите. Кьосем обяснява, че тя ще наложи ред, след като изслуша молбите на хората.

Източник: Теленовелас

 
loading...