"ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК :КЬОСЕМ" - ПОЯВЯВА СЕ НОВА НАЛОЖНИЦА В ХАРЕМА, КОЯТО ВГОРЧАВА ЖИВОТА НА ФАРИЯ
Administrator
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

 

Момичето, което е изпратено от Ядигер паша се опитва да убие Повелителя, но в последния момент решава да не го прави и разказва всичко на Мурад за заговора. Покушенията над шехзаде също не успяват. След атентата Ибрахим получава нервни припадъци.

Фария се сблъсква с Естер хатун в харема. Тя е силно притеснена от нещо и казва, че й е необходимо незабавно да се срещне с Кьосем султан. По пътя към Кьосем, тя е задържана от Гюлбахан султан. Тя предлага на Естер да мине на нейна страна, казвайки й, че султан Мурад е мъртъв.

Кьосем и Баязид се връщат в двореца. Те се намират под силното впечатление на думите на Шейх ул Ислам, който предлага да свалят Мурад и да качат на трона Баязид. Кьосем е убедена, че в дъното на заговора стои Гюлбахар. Баязид отказва да повярва в това, но Кьосем му предлага да направи избор между своята майка и Повелителя. Друг вариант за него няма.

Кьосем и Баязид отиват в покоите на Гюлбахар султан. Кьосем й казва, че й е давала шанс няколко пъти, но тя не се е възползвала от него, а е извършвала предателства, чрез които да се възкачи на трона, чрез своя син Баязид. Гюлбахар се опитва да отрече всичко, но въпреки това Кьосем я хвърля в тъмницата.

Кьосем султан изпраща Халил паша при Повелителя с донесение за случващото се. Абаз мехмет паша докладва, че неговите хора следят за всички, които са били на тайното събрание. Фария разказва, че е видяла разтревожена Естер хатун, която е изчезнала. Кьосем нарежда незабавно да започнат издирването на Естер.

Хюсеин ага и Кеманкеш настигат Ядигер паша, който се опитва да избяга от гнева на султан Мурад.

Естер е задържана в плен на йезуитите. Тя казва на Синан паша, че техният заговор ще бъде разкрит и много скоро султан Мурад ще ги накаже.

Фария отива да навести Гюлбахар. Тя й разказва за анонимното писмо. На нейното предположение, че то е написано от Айше Гюлбахар не отрича, но и не потвърждава.


Синан паша отива при Шей Ул Ислам и разказва за провала на заговора, като предлага да се скрият вън от столицата. Ахизаде отхвърля този вариант. Той решава да отиде при Кьосем и сам да й разкаже за тайното събрание, като разбира се премълчи за свалянето на Мурад.

Мурад се връща в Истанбул. Първата му работа е да извика шейх Ул Ислам Ахизаде ефенди. Кьосем моли сина си да не наказва муфтията, защото противоречи на законите и традициите. Ахизаде трябва само да бъде свален от длъжност.

Фария тежко преживява появата на нова наложница в харема. Това е Санавбер, момиче, което Мурад доведе от Ядигер паша.

Султан Мурад напомня на Ахизаде ефенди, че той вече два пъти го предупреждава за извършените грешки и му обещава, че трети пят няма да има. Но той отново престъпи чертата и отново призовава улемитите да го свалят. Той издава нареждане да го отстранят от длъжност и Ахизаде, заедно с неговия син биват изпратени в Кипър.

Айше султан е обезпокоена от факат, че Гюлбахар прави заговор и разказва за нейната роля в кражбата на печата и подпалването на столицата, и че именно тя дала заповед да нападнат Фария, за да изгуби принцесата детето си. Тя решава да отстрани Гюлбахар и вярна нейна наложница отива в тъмницата за да и сложи отрова в храната.

Мурад избива улемитите, които са присъствали на тайното събрание, организирано от Ахизаде ефенди. Той решава да назначи нов шейх, своя верен съветник Яхия ефенди.

Донасят отрова на Гюлбахар, но тя казва, че не иска да се храни. Зейнел я кара да хапне нещо, но тя отказва. След като Зейнел опитва храната, той умира.

Повелителят решава въпреки всичко да накаже Ахизаде ефенди. Неговият син го моли въпреки всичко да му прости, че той е бил подведен от Гюлбахар, че тя стои зад всичко. Но Мурад е непреклонен и убиват Ахизаде .

Кьосем отлично разбира, че Гюлбахар се опитва да отрови онзи, който е написал писмото.

Гевхерхан и Атике чакат Силяхтар да излезе. И двете се надяват да бъдат щастливи с него.

Мурад разказва на Баязид, че неговата майка стои зад заговора, в които е участвал Ахизаде ефенди. Той пита брат си дали е знаел за действията на своята майка. Баязид отговаря, че не е бил в час и че Гюлбахар е действала зад гърба му. Той също така моли да не убиват неговата майка, а да я заточат в Стария дворец.

Гюлбахар е доведена при султан Мурад. Тя отрича всичките обвинения, а само твърди, че в Повелителя няма никакви доказателства за нейното участие. Той е възмутен, че тя не го моли за милост и обявява, че ще я убие. Тогава тя го моли да я пощади.

Гюлбахар пише писмо на Фария. Тя й признава, че Айше й е помогнала да открадне печата и че тя я е накарала да организира нападението на Фария.

Кьосем казва на Баязид, че вярва в неговата невинност. Но да прости на майка му не би могла.Тя трябва да бъде наказана и Баязид е длъжен да се смири с това. Той трябва да превъзмогне тази болка в името на своя бъдещ живот.


Силяхтар вече е на свобода. Той казва на повелителя, че е мисли доста и си е спомнил за дадената дума, и обещава на Мурад за бъдеще да не го разочарова. Мурад му връща печата.

Баязид не иска майка му да умре от ръката на палач, затова той решава да я отрови...

 
loading...