"ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК :КЬОСЕМ" - НОВАТА НАЛОЖНИЦА ПРЕНАРЕЖДА КАРТИТЕ
Administrator
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Фария се сблъсква с Естер хатун в харема. Тя е силно притеснена от нещо и казва, че й е необходимо незабавно да се срещне с Кьосем султан. По пътя към Кьосем, тя е задържана от Гюлбахан султан. Тя предлага на Естер да мине на нейна страна, казвайки й, че султан Мурад е мъртъв.

Кьосем и Баязид се връщат в двореца. Те се намират под силното впечатление на думите на Шейх ул Ислам, който предлага да свалят Мурад и да качат на трона Баязид. Кьосем е убедена, че в дъното на заговора стои Гюлбахар. Баязид отказва да повярва в това, но Кьосем му предлага да направи избор между своята майка и Повелителя. Друг вариант за него няма.

Кьосем и Баязид отиват в покоите на Гюлбахар султан. Кьосем й казва, че й е давала шанс няколко пъти, но тя не се е възползвала от него, а е извършвала предателства, чрез които да се възкачи на трона, чрез своя син Баязид. Гюлбахар се опитва да отрече всичко, но въпреки това Кьосем я хвърля в тъмницата.

Кьосем султан изпраща Халил паша при Повелителя с донесение за случващото се. Абаз Мехмет паша докладва, че неговите хора следят за всички, които са били на тайното събрание. Фария разказва, че е видяла разтревожена Естер хатун, която е изчезнала. Кьосем нарежда незабавно да започнат издирването на Естер.


Хюсеин ага и Кеманкеш настигат Ядигер паша, който се опитва да избяга от гнева на султан Мурад.

Естер е задържана в плен на йезуитите. Тя казва на Синан паша, че техният заговор ще бъде разкрит и много скоро султан Мурад ще ги накаже.

Фария отива да навести Гюлбахар. Тя й разказва за анонимното писмо. На нейното предположение, че то е написано от Айше Гюлбахар не отрича, но и не потвърждава.

Синан паша отива при Шей Ул Ислам и разказва за провала на заговора, като предлага да се скрият вън от столицата.Ахизаде отхвъля този вариант. Той решава да отиде при Кьосем и сам да й разкаже за тайното събрание, като разбира се премълчи за свалянето на Мурад.


 
loading...