"ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК: КЬОСЕМ" - МУРАД ЗАТВАРЯ КЬОСЕМ В СТАРИЯ ДВОРЕЦ, ГЮЛБАХАР Й ГОТВИ КАПАН
Administrator
(3 гласа, оценка 3.33 от 5)
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 

 В отсъствие на Повелителя Кьосем идва на заседанието на Съвета на дивана. Пашите недоумяват от това нарушаване на установения ред.

Валиде Султан е недоволна от решенията на Мурад относно забраните и безкрайните убийства, който карат народа да се бунтува.

Тя моли пашите да убедят сина й да смегчи наказанията за провинилите се, да не ги убива, а да ги затваря в тъмница. Султан Мурад слуша нейната реч, зад вратата.

Мурад е бесен. Той обявява, че майка му ще бъде изпратена в

Стария дворец. Но Кьосем отказва. В коридора Кьосем губи съзнание.

След убийството на Калика хатун Баязид е словен. Той е много ядосан на брат си и е готов да се противопостави на неговата тирания. Баязид моли Синан паша да му устрои среща с майка му. Синан и Гюлбахар са радостни от тази промяна на Баязид, както и от скандала на Мурад и Кьосем и затварянето на Кьосем в Стария дворец. Там те по-лесно могат да я убият.

Мехмет паша уговаря Кьосем да не изостря ситуацията, а да отиде в Стария дворец. Той е убеден, че не е важно, къде се намира тя, нейното влияние ще се запази.

Бившата калфа на Айше султан разказва на Санавбер хатун, за това, че Фария косвено е виновна за смъртта на децата на Повелителя. Тя иска да отмъсти на Фария, но не може да разкаже това на Повелителя лично.

Касъм е възмутен от решението на Мурад да изпрати Кьосем султан в Стария дворец, Казва й, че ако той е на тронна винаги ще се съветва с нея и ще прави онова, което тя му каже. Той е убеден, че Баязид готви заговор и че Гюлбахар султан е жива, въпреки че Кьосем не вярва.

Сутринта Лализар калфа идва в покоите на Кьосем и й казва, че каретата е готова да я закара в Стария дворец. Кьосем се съпротивлява и настоява Мурад лично да я изгони от двореца.

Кеманкеш се опитва да омилостиви Мурад като му казва, че Кьосем има диабет. Но Мурад не счита това за достатъчно основание и казва, че Кьосем е криела за болестта, за да не изглежда слаба.Мурад отива в покоите на султанката и й нарежда веднага да тръгва към Стария дворец. Ако не изпълни нареждането, той ще затвори всичките си братя и сестри, заедно с Мустафа.

 

 
loading...