Ева и Адам

Списание за филми и забава

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта


"ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК :КЬОСЕМ" - ГЕВХЕРХАН СЕ САМОУБИВА, МУРАД РЕШАВА ДА ОТНЕМЕ ДЕЦАТА НА АЙШЕ И СЛЕД ТОВА ДА Я УБИЕ

Administrator
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Кеманкеш пристига при Силяхтар и му разказва за женитбата му с Гевхерхан. Той е раздразнен и казва, че сега всички трябва да платят за грешките си – той, Гевхерхан, Кьосем, Атике.

Халил паша донася главата на Естер хатун на Кьосем.

Минават пет месеца

В столицата пристига бащата на Силяхтар Визиргян заде Синан ефенди. Той го посреща много хладно, защото баща му го е предал на османците след смъртта на майка му.

Харемът се готви за двойна сватба. Атике е щастлива. Гевхерхан е обзета от мъка. Всички се събират на верандата на харема. Чакат само Гевхерхан. Тя се появява. Гевхерхан обвинява Мурад, в това, че цял живот е правила така, че той да се чувства доволен и само веднъж е замълчала, за да бъде малко щастлива. Но той не е разрешил това щастие да се случи. Тя пронизва гърдите си с кинжал...

Гевхерхан се самоубива пред очите на всички. Айше ражда момиче.

На погребението на Кьосем разказва на Мурад за това, че когато Султан Ахмед бил болен от шарка, една стара жена предложила изцеление. Но тя трябвала да заплати не със злато и цености, а Кьосем била длъжна да види смъртта на всички свои близки. Тя обвинява Мурад за смъртта на Гевхерхан, неговите решения започнали да вредят на близките му. „В края на краищата ти вредиш сам на себе си.“

Синан съобщава, че персите са внедрили в харема свои шпионин, наложница, която веднага станала фаворитка на Султана.


Кьосем решава да изпрати сина на Гевхерхан при неговата леля - Фатме Султан,за да го отдели от двореца и неговите печални мисли.

Ибрахим обвинява Атике за смъртта на Гевхеран. Тя отлично знае, че Силяхтар не я обича, но изгори всичко по пътя си, за да го получи.

Мурад кръщава дъщеря си Есмерхан Кая. Той обявява, че Айше повече няма да я види, също както Ахмед и Ханзаде. Айше се опитва да възразява, но Мурад не желае да я слуша и вижда в двореца. Тя трябва да отиде на заточение в Амасия.

Синан паша се среща със Санавбер. Тя му казва, че докато е жива Кьосем Султан, смъртта на Султан Мурад е безсмислена. Синан паша е съгласен с нея, той планира да удари Кьосем султан в слабото й място – в тайната й за нейната болест.Санавбер е длъжна да й спечели доверието и да й се хареса.

Фария в покоите на Султана вижда как Мурад предава на Силяхтар някакъв указ. Силяхтар го моли да преразгледа указа му, но Мурад отказва. Фария тайно се промъква в покоите на Силяхтар и научава, че повелителя се кани да убие Айше, когато тя напуска двореца.

Айше се готви да отпътува от двореца. Тя се надява, че с годините всичко ще се нареди и Повелителя ще поиска да я върне.


 

loading...