Ева и Адам

Списание за филми и забава

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта


"ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК: КЬОСЕМ" - МУРАД СЕ СТРАХУВА КЬОСЕМ ДА НЕ ГО ИЗМЕСТИ, ЗАТВАРЯ Я В ТЪМНИЦА

Administrator
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

 

 

Мурад се лута сам в гората. В бълнуването си той се среща с отдавна починалия си брат Осман.

Дервиш в гората му предсказва, че майка му Валиде Кьосем Султан винаги ще бъде много близка с него, толкова близка, че дори на него не би му било приятно. Това не може да се каже за братята и сестрите му – за всяка своя победа Мурад ще заплаща с кръвта на своите роднини.

Тълпата е пред вратите на двореца. Тя иска на трона да бъде възкачен шехзаде Баязид. Мехмет паша и Кеманкеш са готови да премерят силите си с бунтуващите се.

Фария и Силяхтар намирад Мурад в гората..

Кьосем се подготвя да излезе пред разярената тълпа. Кеманкеш я моли да не прави това.

Кьосем изслушва жалбите на хората и ги уверява, че Султан Мурад е жив. След пламенната реч на Кьосем, тълпата се разотива.

Силяхтар упреква Фария в това, че е съобщила на Айше за предстоящото наказание и самата тя я е подтикнала да убие децата си. Той й казва, че няма намерение да съобщава това на повелителя, за да не го огорчи още повече.


Ибрахим и Атике съобщават на Кьосем, че Касъм е изчезнал. Той е следил Баязид, когото считат отговорен за изчезването на Мурад, но неговите следи се загубили. Баязид отрича да го е виждал. Кьосем изпраща Кеманкеш да разбере какво се случва.Заедно с Халил паша те откриват Касъм зашеметен в публичен дом.

Довеждат Касъм в двореца. Той разказва на Кьосем, че Гюлбахар е жива, но тя не му вярва.

Силяхтар разказва на Кьосем, че Повелителя е подписал смъртна присъда на Айше и че Фария й е разказала за това.

Касъм се опитва да се разправи с Баязит, те се сбиват, но ги разтървава Кьосем.

Мурад е крайно недоволен, че Кьосем се е занимавала с държавните дела, докато той е отсъствал. Той й нарежда за бъдеще да не се меси. Те си крещят един на друг.

Мурад отива при улемитите, изслушва Кадъзаде ефенди и Сивасъ ефенди. Сивасъ е категорично против забраните, казвайки, че забранения плод е най-сладък. Народът е спрял да пуши тютюн, но е започнал да пие вино и да употребява опиум.

Кеманкеш не намира никакви следи на Гюлбахар и потвърждения на това, че тя е жива. Кьосем решва да разкопае гроба, но там намира само полуразложен труп, който не може да бъде разпознат.

Повилителя заедно със Сивасъ посещава една таверна. Мурад казва, че забраните и наказанията

Касъм съобщава на повелителя за връзката на Баязид с Калика хатун.

Сутринта глашатай огласяват заповедта на Мурад за закриването на таверните, спирането на употребата на вино, опиум, гадания и предсказания.

Повелителят отвежда Баязид в един дом. Там го чака Калика хатун. Мурад нарежда на Баязид да я убие. Баязид е объркан, но е принуден да и отсече главата.

Кьосем отново пристига на заседанието на Съвета на дивана.

Мурад слуша зад вратите как Кьосем го критикува. Той решава да се саморазправи с нея и да я затвори в Стария дворец.


 

 

loading...