Ева и Адам

Списание за филми и забава

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта


"ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК: КЬОСЕМ" - СМЪРТНА ПРИСЪДА ЗА ФАРИЯ, ЩЕ Я ИЗПЪЛНИ ЛИ МУРАД?

Administrator
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

 

Кьосем е изложена на опасност, опитват се да я убият. Мурад наблюдава как палачите се готвят да убият Фария, но тя успява да извика, че е бременна.

Лечителката потвърждава, че е бременна.

Шехзаде Касъм успява да спаси майка си от нападението на момичетата, изпратени от Гюлбахар Султан. На мястото на произшествието пристигат Кеманкеш и Хаджъ ага. Кьосем им казва, че убийците са изпратени от Гюлбахар, че тя е жива и че шехзаде Баязид е замесен в предателството. Тя иска да бъде проследен Баязид и така ще се разбере, къде се крие Гюлбахар.

Касъм идва в покоите на Баязид. Между тях настъпва поредната караница.

Фария казва на Мурад, че той е убил нейните чувства към него. Той й иска прошка.

Баязид моли Повелителя да му разреши да отиде на гроба на валиде. Касъм и Кеманкеш са убедени, че той отива на среща с Гюлбахар султан. Кеманкеш трябва да го проследи, за да хванат Гюлбахар.

Мурад отново се бори сам със себе си – обкръжаващите го смятат за тиранин. Силяхтар го успокояват, че всички трябва да се боят от него.

Кьосем отива към мястото на срещата на Баязид с Гюлбахар. Но Гюлбахар я няма. Между Кьосем и Баязид има неприятен разговор, в хода, на който шехздае я оскърбява. Кьосем е много разочарована, тя разбира, че между тях всички пътища са разрушени напълно.

Гюлбахар и Синан паша се договарят да замълчат за известно време.

Баязид се оплаква на Повелителя от Кьосем, като я обвинява в интриганство против него. Касъм е извикан в покоите на Султана. Той се опитва да опровергае думите на Баязид и разказва за нападението над Кьосем. Баязид твърди, че всичко това са игри на Кьосем султан, защото иска да направи Касъм старши шехзаде. Мурад разбира, че един от двата братя лъже.

Силяхтар разказва, на Повелителя за това, че Абаз Мехмет паша взима подкупи от арменския Патриарх Кеворк.

Халил паша разказва на Кьосем за един художник, които добре рисува лицата на хората. На него му е наредено да нарисува Гюлбахар султан. Той предлага да раздадат на хората портрета, за да я намерят бързо. Кьосем се съгласява и обявява награда за този, който даде информация за Гюлбахар. Наградата е 10 хиляди златни монети.

Гюлбахар влиза в заговор с персийския посланик. В замяна на финансова помощ от страна на шаха, тя обещава да даде част от територията на персите. В близко време султан Мурад тръгва на поход, но по плана на Гюлбахар, той ням ада доживее до завземането на Ереванската крепост.

На заседание на Съвета на дивана Повелителя обвинява Абаз Мехмет паша в получаването на подкуп. Довеждат и патриарх Кеворк, който потвърждава за подкупите. В следващия момент убиват Патриарха, а участта на Абаз Мехмет паша ще се решава по-късно. Силяхтар става паша и везир на Съвета на дивана.

Касъм разказва на Кьосем, че Баязид се е оплаквал. Султанът не вярва, че Гюлбахар е жива. Кьосем Султан решава да действа. Тя трябва да събуди съмнения у Мурад и да ги засилва по най-различни начини. С тази цел тя отива при Мурад и му казва, че враговете му копаят гроб,а Гюлбахар е жива, Баязид се стреми към властта и е способен на всичко, за да я получи. Мурад не й вярва, но започва да се съмнява.

Убиват Мехмет паша.

 

 

loading...