Ева и Адам

Списание за филми и забава

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта


"ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК: КЬОСЕМ" - МУРАД ЗАТЪВА В ЕДНО БЛАТО, ПРИВИЖДА МУ СЕ ПОЧИНАЛИЯ БРАТ ОСМАН

Administrator
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

 

Повелителя напуска двореца и никой не може да го открие. Силяхтар и Хюсеин тръгват да го търсят. Към тях се присъединява Фария.

В столицата се носи слух, че повелителя е мъртъв. Кьосем се опитва да държи ситуацията под контрол. Скоро трябва да се събере Съвета на Дивана, там трябва да се обсъдят документи, които трябва да завери Повелителя.

Пашите са удивени, че повелителя не е там и че заседанието се води от Мехмет паша. Шейх ул Ислам води заседанието и напомня, че има много незаети длъжности. Кьосем Султан отговаря, че в отсъствието на Султана, тя се явява негов заместник и представител на държавата.

Баязид се среща с майка си, те обсъждат ситуацията с изчезването на Султан Мурад.Касъм проследява Баязид и влиза в покоите, където се крие Гюлбахар.

Синан паша разпространява слух, че Повелителя е умрял. В столицата започва вълнение, тълпата идва в Топкапъ и иска да й покажат живия Султан.

Мурад се лута сам в гората. В бълнуването си той се среща с отдавна починалия си брат Осман.

Дервиш в гората му предсказва, че майка му Валиде Кьосем Султан винаги ще бъде много близка с него, толкова близка, че дори на него не би му било приятно. Това не може да се каже за братята и сестрите му – за всяка своя победа Мурад ще заплаща с кръвта на своите роднини.


Тълпата е пред вратите на двореца. Тя иска на трона да бъде възкачен шехзаде Баязид. Мехмет паша и Кеманкеш са готови да премерят силите си с бунтуващите се.

Фария и Силяхтар намирад Мурад в гората..

Кьосем се подготвя да излезе пред разярената тълпа. Кеманкеш я моли да не прави това.

Кьосем изслушва жалбите на хората и ги уверява, че Султан Мурад е жив. След пламенната реч на Кьосем, тълпата се разотива.

Силяхтар упреква Фария в това, че е съобщила на Айше за предстоящото наказание и самата тя я е подтикнала да убие децата си. Той й казва, че няма намерение да съобщава това на повелителя, за да не го огорчи още повече.


 

loading...