Ева и Адам

Списание за филми и забава

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта


"ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК: КЬОСЕМ" - ТАЙНАТА ЗА СМЪРТНАТА ПРИСЪДА НА АЙШЕ ИЗЛИЗА НАЯВЕ

Administrator
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Силяхтар упреква Фария в това, че е съобщила на Айше за предстоящото наказание и самата тя я е подтикнала да убие децата си. Той й казва, че няма намерение да съобщава това на повелителя, за да не го огорчи още повече.

Ибрахим и Атике съобщават на Кьосем, че Касъм е изчезнал. Той е следил Баязид, когото считат отговорен за изчезването на Мурад, но неговите следи се загубили. Баязид отрича да го е виждал. Кьосем изпраща Кеманкеш да разбере какво се случва.Заедно с Халил паша те откриват Касъм зашеметен в публичен дом.

Довеждат Касъм в двореца. Той разказва на Кьосем, че Гюлбахар е жива, но тя не му вярва.

Силяхтар разказва на Кьосем, че Повелителя е подписал смъртна присъда на Айше и че Фария й е разказала за това.

Касъм се опитва да се разправи с Баязит, те се сбиват, но ги разтървава Кьосем.


Мурад е крайно недоволен, че Кьосем се е занимавала с държавните дела, докато той е отсъствал. Той й нарежда за бъдеще да не се меси. Те си крещят един на друг.

Мурад отива при улемитите, изслушва Кадъзаде ефенди и Сивасъ ефенди. Сивасъ е категорично против забраните, казвайки, че забранения плод е най-сладък. Народът е спрял да пуши тютюн, но е започнал да пие вино и да употребява опиум.

Кеманкеш не намира никакви следи на Гюлбахар и потвърждения на това, че тя е жива. Кьосем решва да разкопае гроба, но там намира само полуразложен труп, който не може да бъде разпознат.

Повилителя заедно със Сивасъ посещава една таверна. Мурад казва, че забраните и наказанията са вид уважение към него.

Касъм съобщава на повелителя за връзката на Баязид с Калика хатун.

Сутринта глашатай огласяват заповедта на Мурад за закриването на таверните, спирането на употребата на вино, опиум, гадания и предсказания.

 

loading...