Ева и Адам

Списание за филми и забава

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта


"ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК: КЬОСЕМ" - КЬОСЕМ УБИВА ФАРИЯ, ЗА ДА ОТМЪСТИ НА МУРАД, СЛЕД КАТО ПРИНЦЕСАТА РАЖДА БЛИЗНАЦИ

Administrator
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Кроежите на Гюлбахар във „Великолепният век: Кьосем” се срутват. Майката на Баязид преживява и смъртта на сина си и на всичките си амбиции за власт.

Султанът, който се спаси в предишния епизод на „Великолепният век: Кьосем” влиза в спор с Кеманкеш. Той го уверява, че ще залови предателите до един. Сенавбер иска да излекува припадналата валиде, Кьосем я предупреждава – или ще спаси майка му, или ще я погуби. Ферхат ага избира смъртта пред това да предаде Баязид на падишаха. Мурад и без думите му иска от мюфтията фетва, за да накаже брат си. Кьосем се възстановява и това е в полза на Сенавбер, чиято глава иска Фария. Синан обещава на Гюлбахар, че писмото на валиде, в което разкрива предателството на Баязид няма да стигне.

Емиргюне предизвиква самия султан на бой със саби – залогът е самостоятелното му управление на автономна територия. Идрис се самоубива, щом разбира, че е разкрит. Опасната наложница се опитва да удуши в покоите й. Принцесата се спасява и убива нападателката си.

Драматичният двубой между падишаха и вироглавия Емиргюне приключва интересно. Падишахът побеждава, но едва не е убит от човек на съперника му. Емиргюне убива нападателя и иска повелителят да го насаже. Мурад му прощава и го взима на служба.

Падишахът праща Баязид с писмо на валиде, което съдържа смъртната присъда на брат му. Синан иска да спаси Баязид, който е разбрал, че майка му и валиде са се срещнали. Кьосем обезглавява доведения си син, който моли да пощадят Гюлбахар. Валиде хвърля съперницата си в тъмница.

В следващия епизод на „Великолепният век: Кьосем” Фария ражда момчета – близнаци. Ибрахим страда за мъртвия си брат. Мурад се завръща като победител в столицата. Кьосем е предупредена да се върне в Стария дворец, за да не загуби принцовете. Касъм моли майка си да превземат трона, преди Мурад да се е върнал. Кьосем има други планове. Мурад разрешава на валиде да е до него и кръщава синовете си Селим и Сюлейман. Синан посещава Гюлбахар в тъмницата и й обещава да отмъсти за Баязид.


Гюлбахар е готова да предаде на падишаха кой, близък на властта й е съучастник. В замяна иска Баязид да бъде погребан до султан Ахмед. Мурад се съгласява и връща стария закон за унаследяване. Пред валиде твърди, че така иска да спаси братята си от изкушение. Предупреждава Кьосем, че при най-малката й грешка, сметката ще платят синовете й.

Валиде не се предава – свиква таен съвет срещу падишаха. Синан я издава на Фария. Кеманкеш по случайност не е на съвещанието. Хаджъ намеква на валиде, че романтичните й отношения могат да погубят верния й поданик.

Мурад разбира за ходовете на майка му. Затваря братята си в кула. Кьосем му отвръща като поръчва убийството на Силяхтар и Фария. Заради нея Халил паша отвлича Гюлбахар и обвиняват нея за смъртта на близките на повелителя. Синан спасява майката на Баязид от нападение.

Действието във „Великолепният век: Кьосем” се пренася две години по-късно. Мурад готви нов поход. Гюлбахар и Синан отвличат близнаците на повелителя. Гюлбахар праща вест на баща им – кани го на среща на гроба на Баязид. Там обвинява Кьосем за показните убийства преди две години. Тя обещава да му върне момчетата, ако убие братята си. Падишахът й скроява номер и тя го води при близнаците. Мурад собственоръчно убива злодейката.

Източник:woman-onthe-top.net

 

loading...