Ева и Адам

Списание за филми и забава

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта


"ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК:КЬОСЕМ" - МУРАД РАЗБИРА, ЧЕ КЬОСЕМ ИСКА ДА ГО УБИЕ, СУЛТАНКАТА МУ ПОДМЕНЯ ЛЕКАРСТВАТА

Administrator
(3 гласа, оценка 5.00 от 5)
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 

 

 

Синан паша започва нова интрига. Той влиза в сговор с главният лекар Емир Челеби. Заедно те предлагат на Кьосем да подмени лекарствата на Султана. Да не го трови, но и да не го лекува, за да може болестта да прогресира бързо. Кьосем се съгласява .

Мурад заповядва да вземат Ибрахим на похода. Той поръчва на Атике да ръководи харема и да наблюдава Валиде Султан. Шеф на хазната става Мадам, лелята на фария, тя приема мюсюлманското име Мелек.

Халил паша изяснява как Мурад е разбрал за преврата. Неговите хора хващат Якуб, които съобщава Синан паша като главен съюзник Гюлбахар султан.

Кьосем султан открива къде се крият йезуитите.

Синан паша се опитва да избяга, но той е издаден от венецианския посланик и Кьосем. Синан паша е заловен. Но той успява да изпрати писмо на Повелителя, в което разказва за новия заговор на Кьосем и Емир челеби и за подмяната на лекарствата.


Ясеф потвърждава, че не лекуват Мурад, а Емир Челебир само намалява болките му. Султанът разбира, че Кьосем е решила да го убие.

В похода Кеманкеш всячески подкрепя Ибрахим.

Мурад в яростта си убива Емир Челеби и той отнася със себе си тайната на лекарството, с което го лекуваше в началото на болестта му.

Кьосем издава заповед за екзекуцията на Синан паша, но Атике я отменя. Тя влиза в пряк сблъсък с Кьосем.

Повилителят изпраща главата на Емир челеби. Атике, пък получава писмо от Мурад, в което се казва, че Кьосем се опитва да го убие и че тя е убила Фария и Силяхтар.

Атике нарежда дане пускат Кьосем извън двореца. Тя сега фактически е под домашен арест..

В тежката битка за Багдад Мурад устоява победа и завзема града. Войската на шах Сафи е разбита. В битката загива великия везир Байрам паша. На негово място повелителя назначава Кеманкеш. Той заедно с войската е длъжен да преследва Сафи, за да не може той никога да стъпи на османските земи. Мурад отново иска от Кеманкеш да му засвидетелства вярност.

Мурад се връща с победа в столицата. Кьосем не го посреща. Атике предупреждава Юсуф ага да не подклажда война между Мурад и валиде, защото, ако се разгори пламъкът на войната между тях, ще изгори всички.

Кьосем намира наложница на Ибрахим – Зарифе хатун. Тя е длъжна да го защитава на всяка цена.

След похода на Мурад, болестта му проглесира. Лекарите говорят, че от тази болест досега никой не сее спасил.

Кьосем седи на постелята на Мурад. Те отново се карат. Мурад я обвинява във властолюбие и отказ от собствените си деца.

Атике говори на Ибрахим, че той трябва да се готви да стане Падишах. Това ще стане рано или късно.

Синан паша наотрича всички обвинения и казва, че това са лъжи от предатели и метежници.

Кеманкеш съобщава, че шах Сафи иска мир с османците и им предлага много изгодни условия. Към земите на Империята се придават нови територии.

На съвещание Мурад съобщава на Юсуф и Хюсеин, че е смъртно болен и че му остава малко да живее. Той казва, че не желае след смъртта си на трона да застане Ибрахим, защото това би означавало нов Султанат на Кьосем.Той иска да я лиши от тази възможност. Кьосем няма да има на разположение, нито Ибрахим, нито неговия чичо Мустафа.Това би означавало край на Османската династия. Вместо себе си, той иска да постави на трона Кримския хан.


 

 

loading...