Ева и Адам

Списание за филми и забава

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта


"ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК: КЬОСЕМ" - МУРАД Е БОЛЕН ОТ СМЪРТОНОСНА БОЛЕСТ

Administrator
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

 

 

Неочаквано земетресение спасява живота на Ибрахим във „Великолепният век: Кьосем”, но валдие е вкарана в тъмница

Отчаяните опити на валиде да се справи със самозабравилия се падишах водят до смъртта на другия й син във „Великолепният век: Кьосем”. Преди това обаче династията е поставена под угроза. Атике разбира, че племенниците й са болни от чума. Валиде се възползва от паниката в двореца. Вика приближените си, за да арестуват падишаха и да възкачат на трона Касъм.

Султанът иска да отиде на поход. Синовете му умират и той уж се заразява с болестта. Синан се кълне на гроба на Гюлбахар, че Касъм няма да стане султан. Юсуф паша възразява срещу метежа. Валиде нарежда синовете й да бъдат освободени от затвора.

Лекарят установява, че султанът не е болен от чума, а от непознато заболяване. Синан разбира и предлага Емир челеби да лекува повелителя. Валиде обявява пред войската, че Касъм е новият падишах. Мурад и болен се появява пред войниците. Провокира непокорните да го убият. Кьосем се предава и твърди, че не е искала да предава султана. Синът й е сигурен, че валиде иска едноличната власт и е готова дари да мине през неговия труп. Иска фетва от мюфтията за смъртта на братята си.


Кьосем обвинява Юсуф в посегателство срещу държавния глава, Атике – че заради нея братята й ще загинат. Валиде иска фетва с която да обяви сина си Мурад за неспособен да властва, без да знае, че другите са в опасност. Емир съобщава на султана, че страда от цироза. Хадже казва на господарката си, че Ибрахим е направил опит за самоубийство. Преди това плахият шехзаде е издал пред Атике плановете на майка им да извърши преврат. Валиде и султанката влизат в конфликт.

В следващия епизод на „Великолепният век: Кьосем” Синан разказва за кроежите на Кьосем. Хюсеин съобщава на Куеманкеш, но го удря, за да не отиде да спасява султанката. Доносът на Синан довежда до смъртта на Касъм – удушен от палачите на брат си. Ибрахим бяга. Валиде моли повелителя за милост. Преди да обяви волята си започва земетресение, което Мурад разчита като глас от Всевишния за милост. Водачите на бунта са обезглавени, Кьосем е хвърлена в тъмница и само Кеманкеш се спасява, благодарение на Хюсеин.

Атике и Мурад се скарват. Султанът освобождава майка си. Синан разбира за смъртоносната болест на повелителя. Валиде най-накрая научава, че Синан паша е предател и го затваря в тъмница. По същото време Мурад получава писмо, в което обвинява Емир и валиде в пореден заговор. Падишахът нарежда да убият доктора. Кьосем хвърля Селим на разбеснялата се тълпа. Атике спасява негодника и нарежда да арестуват Халил.


Три месеца по-късно

Войната между майка и син във „Великолепният век: Кьосем” става страшна. Мурад изпраща на валиде главата на Емир. На сестра си разказва в писмо, че майка им е виновна за смъртта на Фария и Силяхтар, Атике нарежда Кьосем да не напуска двореца. Султанът е ранен по време на похода, но се връща като победител с брат си Ибрахим.

Източник: woman-onthe-top.net

 

 

loading...