Ева и Адам

Списание за филми и забава

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта


"ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК: КЬОСЕМ" - МУРАД ЕКЗЕКУТИРА ЧИЧО СИ МУСТАФА, ИДВА РЕД НА ИБРАХИМ И КЬОСЕМ

Administrator
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Мурад извежда чичо си Мустафа от покоите му. Той му обещава, че ще го отведе с кораб далече, далече. Мустафа се съгласява с голяма радост. В коридора се натъкват на Атике. Брат й й казва, че излизат да се разходят.

Атике изпада в паника, че брат й е решил да убие Мустафа, а възможно е и шехзаде да изпадне в същата участ. Тя тича при Ибрахим и го убеждава да се скрие. Заедно със Зарифе хатун, те напускат двореца през таен подземен изход, който е построен от Кьосем султан.

Мурад отвежда Мустафа в пристанището, където действително го чака кораб. Султанът казва, че няма да тръгне с него, его кораба го чака. Корабът напуска пристанището. Докато Мустафа е на щурвала, един от членовете на екипажа слага на шията му въже...

Кьосем получава съобщение от Халил паша, че е необходимо да се срещнат и се отправят с Хаджъ ага във вакъфа. Там ги чака засада. Юсуф паша и Синан имат намерение да ги екзекутират по заповед на Повелителя. Само появата на Халил паша и Кеманкеш им спасява живота. Юсуф паша успява да съобщи на Кьосем, че тя вече няма шехзаде. Ибрахим е екзекутиран.

Атике извежда Ибрахим от тайния изход, но там ги чака Хюсеин ага с палачите. Атике умолява да не убиват Ибрахим, защото той е последното шехзаде на династитята. След неговото убийство Османската династия ще престане да съществува, защото самия Повелител е смъртно болен.

Кьосем е в шок, тя иска да се върне в двореца и да поиска отговор от Мурад за съдбата на Ибрахим. Кеманкеш и Халил паша тръгват заедно с нея.

Хюсеин паша докладва на Повелителя за екзекуцията на шехзаде Ибрахим и му съобщава, че вече е погребал тялото.Върналият се в двореца Юсуф паша и Синанпаша съобщават за това, че екзекуцията на Кьосем се проваля, защото я спасява Кеманкеш и Халил паша.

В двореца Повелителя съобщава на Кьосем, че е екзекутирал Ибрахим. Халил паша и Кеманкеш са задържани от стражата и са хвърлени в тъмница. Кьосем припада в безсъзнание.


След като Кьосем идва на себе си, редом до нея са Атике, Хаджъ ага и лализар. Атике разказва на Кьосем, че Ибрахим е жив, че е скрит на сигурно място. Хютеин паша не е искал да го убива и е минал на тяхна страна.

Мурад дава нареждане за екзекуция на Кеманкеш и Халил паша.

Кьосем благодари на Хюсеин паша за това, че не е убил Ибрахим. Тя го моли да предотврати екзекуцията на Кеманкеш и халил паша. Той е длъжен да отиде в еничарския корпус и да доведе оттам войници.


 

loading...