"ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК: КЬОСЕМ" - СМЪРТТА НА КЬОСЕМ СУЛТАН
Administrator
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

 

В последния епизод на „Великолепният век: Кьосем” Турхан получава пръстена на Хюррем след като единствена успява да победи най-могъщата в империята

Началото на края на Женския султанат бележи финала на „Великолепният век: Кьосем”. Турхан постига невъзможното – успява да победи жената, която се справи с най-силните мъже на съвремието и дворцовите интриги.

Коварната снаха изпраща първенците да разговарят с валиде. Те трябва да я предупредят, че спахиите организират бунт срещу детронирането на Ибрахим. Искат смъртна присъда на падишаха. Валиде обаче не иска да убие последния си оцелял син.

Докато подкопава властта на Кьосем, Турхан елиминира и другите си съперници. Заточва Хюмашах, Муазес и Диляшуб в Стария дворец. Най-голямата й съперница плаче за сина си Орхан, но я разделят с бебето й.


Залавят Джинджи ходжа, докато се опитва да избяга. Турхан издава смъртна присъда на Ибрахим от името на общия им син. Джинджи се опитва да откупи живота си, Кеманкеш обаче го убива.

Кьосем отива да се сбогува с Ибрахим. Със сетен дъх бившият падишах я проклина. Атике обвинява майка си за смъртта на братята си и я изоставя.

Историята във „Великолепният век: Кьосем” се пренася три години по-късно. Турхан затяга примката около врата на свекърва си. Кара сина си Мехмед да отнеме регентството от баба си. Кьосем разбира и на държавния съвет заплашва с убийство Турхан. Разпуска Дивана и забранява на агите да общуват с майката на султана.

Разгневена от амбициите на Турхан, Кьосем намеква на Диляшуб, че може да бъде следващата валиде. Кеманкеш се опитва да я вразуми, но е късно. Той обаче не приема заповедта да убие внука й. Кьосем обаче нарежда на Лелязар калфа да отрови деветгодишното момче. Мелек спасява детето. Турхан забранява на свекърва си да общува с падишаха. Лелязар плаща с живота си.

Кьосем организира преврат, а Хюсеин убеждава Кеманкеш да се включи. Турхан отново научава за плановете й. Хадже не предава своята султанка и е убит от главния евнух. Кеманкеш е убит от Кьопрюлю паша, докато се опитва да спаси жената, която винаги е обичал.


Най-могъщата жена на империята бяга, а Диляшуб със сина си остават в покоите й. В подземията обаче е Кошчу – момчето, помилвано след опит за покушение лично от валиде. Точно той я намира и я удушава.

В последните секунди на „Великолепният век: Кьосем” зрителите ще видят как Сюлейман ага взима пръстена на Хюррем и той вече краси ръката на Турхан. Единствената, победила най-влиятелната жена в Империята триумфира. На нея обаче е писано да бъде последната представителка на женския султанат.

Източник: woman-on-thetop.net

 
loading...