Ева и Адам

Списание за филми и забава

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта


МУРАД, СИНЪТ НА КЬОСЕМ СУЛТАН

Administrator
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

 

Кратка биографична справка на Мурад IV

Султан на Османската империя

Мурад IV

Роден: юли 1612 г.

Истанбул, Османска империя

Починал: 8 февруари 1640 г. (27 г.)

Истанбул, Османска империя

Мурад IV е 17-ият султан на Османската империя. Син е на султан Ахмед I и Кьосем Султан. Отнел от Персия Ереван, Тебриз и Багдад. Получава прозвището „Победител на Багдад“ и през 1638 г. построява Багдадския павилион в двореца „Топкапъ“. Скоро след това здравето му се влошава и умира през 1640 г. само на 28 години от цироза на черния дроб.

Султан от 1623 г. до 1640 г. Поема изцяло управлението на Османската империя през 1632 г. на 20-годишна възраст. Предприема строги мерки за установяване на порядък в империята. Много административни и съдебни служители са обвинени в злоупотреби и корупция и осъдени на смърт или прогонени. Не били пощадени дори и членове на султанското семейство. За около една година редът в империята бил въдворен, а властта и престижа на султана възстановени. Султанът издал ферман, забраняващ употребата на кафе, тютюн и вино. Проявил се като реставратор на религиозните и морални добродетели на мюсюлманите. Стабилизирал държавните финанси, като конфискувал незаконно придобитите богатства, направил ревизия на данъчните регистри и изисквал редовно изплащане на данъците.

Във военен аспект успех е отнемането на Багдад от персите и сключването на изгоден мир с Персия.

Когато умира през 1640 г. на 28 години, Османската империя се намира в благоприятно политическо положение: възстановен е вътрешния мир, победени са външните неприятели и са заздравени отношенията със западните държави. Управлението на Мурад IV позволило да се възстановят престижа, силата и стабилността на Османската империя. Мурад Четвърти застава на престола през 1623 г., вследствие на държавен преврат, предизвикан неговата майка – Кьосем Султан, която премахва от престола чичото на Мурад – султан Мустафа Първи. Фактически, властта поема Кьосем Султан, заедно с нейни доверени лица. Сред нейните подчинени се отличават: великия везир – Гюрджю Мехмед паша и Хаджи ага. Първите години на Султан Мурад Четвърти, който всъщност не управлявал държавата, а този ангажимент бил на плещите на неговата майка – Кьосем Султан били много трудни за Османската империя. Започналата през 1623 г. война с иранския шах Аббас Първи, започва неуспешно. Още през първата година от войната, персийската войска взима Багдад под свой контрол. През следващата година под властта на Сефевидите, падат целия Арабски Ирак заедно с Мосул и Басра, и свещенните за шиитите градове Неджеф и Кербала. Едновременно с това не прекъсвали успешните морски походи на казаците срещу Османската империя. В добавка през 1625 г. започва чумна епидемия, и за три месеца в столицата умират десетки хиляди души. Едновременно с това, хазната е твърде малка, след изтощителните неуспешни войни и се налагат нови постъпления от други места. Също така се налага увеличение на войската, която достига до числото 100 000, при Мурад Четвърти.

Султан Мурад Четвърти умира на 8 февруари 1640 г., от цироза на черния дроб. Османския престол наследява Ибрахим Първи. В турския сериал – Великолепният век: Кьосем, ролята на възрастния Мурад Четвърти изиграва Метин Акдюлгер.


 

loading...