Ева и Адам

Списание за филми и забава

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта


"ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК :КЬОСЕМ" - КЬОСЕМ СЛАГА ПРОТИВОЗАЧАТЪЧНИ В ХРАНАТА НА ФАРИЯ, МУРАД ЗАТВАРЯ КАСЪМ ПРИ ПОБЪРКАНИЯ МУСТАФА

Administrator
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

 

Кьосем затваря Гюлбахар в банята и се опитва да си изясни, къде се намира наложницата, бременна от Шехзаде Касъм, но тя отказва да издаде мястото. Кьосем е принудена да се съгласи с условията на Гюлбахар и моли Мурад да й разреши да остане.

Елеонор хатун скача от прозореца на харема и се самоубива. Свидетел на самоубийството й става шехзаде Касъм, който изтичва към нея. Всичко това вижда повелителя, у когото възникват съмнения.

Атике е цялата в сълзи, защото Силахтар отказва да й иска ръката от повелителя.

Тя признава на Гевхерхан, че е влюбена в него, но у неговото сърце има друга жена. Гевхерхан е раздразненан и тя не иска да спори със сестра си за Силахтар, но е уверена, че не иска отношения със Силахтар.

Силахтар по заповед на Мурад прави разследване на смъртта на Елянур. Той разпитва всички момичета в двореца. Една от тях по поръчка на Гюльбахар, разказва на Мурад за това, че момичето е било бременно от шехзаде Касъм. Силахтар решава да не крие истината, но моли Кьосем сама да разкаже истината на Повелителя.

Иляс паша отива при Естер хатун и го моли да й заеме 10 хиляди злоти.

Той обяснява това свое действие с това, че в скоро време ще става Велик везир.

Естер хатун разказва за странната визита на Валиде Султан.

Кьосем е принудена да отиде при Султана, за да се опита да изглади неговата реакция на постъпката на шехздае Касъм. Около вратата на Повелителя, тя среща Баязит и го предупреждава, че повече не го счита за свой син и няма да го поддържа. По време на признанието на нея й става лошо и тя губи съзнание. Тя моли Мурад да не убива своя брат.

Хазерфен и Евлия проследяват Иляс паша и виждат, че някакви хора му носят съндъци със злато.

Лекарката казва на Кьосем, че има диабет и че трябва да избягва излишното вълнение и напрежение.

Валиде Султан нарежда да скриват нейния недъг от обкръжаващите, особено от Повелителя.

Мурад изпитва съмнения. Той не знае как да постъпи с брат си. Като брат е готов да му прости, но като Султан, не може. Той постоянно си спомня как Осман уби Мехмет, той е бил още малък и вижда тази сцена от прозореца.

Иляс паша, заедно със Синан паша отива при абат Корнелиус. Абатът заповядва да се отправи в Балъ Кьосир в Анталия, за да подготви възстание срещу получените пари.Епохата на Кьосем и синовете й скоро трябва да приключи. Тогава на трона трябва да се възскачи Баязид, а Иляс паша ще получи длъжността Велик везир.

Синан паша е раздразнен от обещанието на Корнелиус да направи Иляс Велик везир, защото той самият е планирал тази длъжност за себе си. Той разказва за това на Гюлбахар султан. Тя също се възмущава и смята, че трябва да се избавят от Корнелиус възможно най-бързо, за да може Синан да заеме неговото място.

Фария научава, че Кьосем е заповядала да слагат противозачатъчно в храната й, за да не забременее принцесата от Мурад.

Евлия разказва на Мурад за това, че е видяла Иляс паша със злато. На Съвета на дивана Шей Ул Ислам призовава да не се наказва Иляс паша, защото той има огромно влияние в Анатолия и неговото наказание без ясни доказателства може да доведе до възстание. Той предлага да го изпратят надалеч, за да неутрализират неговото влияние.


Абаз Мехмет паша дарява вакфа на Кьосем: голяма сума пари. Кьосем обещава да съдейства да получи подобаваща длъжност.

Мурад съобщава на Иляс паша, че го е назначил за бейлирбей Шама и той е длъжен незабавно да отпътува.Синан паша съветва Иляс да изпрати някой друг вместо него в Шам., а той се отправя в Балй Кьосир да събира войска за възстание.

Кьосем казва на Мурад, че Иляс паша е поискал голяма сума пари от Естер.Тя не одобрява решението на Повелителя да го праща в Шам, а трябва да го накаже.


Кьосем заедно с лекарката пристигат през нощта в двореца при Фария.Валиде Султан има намерение да направи така,че фария никога да няма деца. Но внезапно се разбира, че Фария е бременна.

Мурад решава да заточи Касъм в специална стая в двореца, където вече стои бившия султан, брат на султан Ахмед, побъркания Мустафа.


 

loading...