"ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК: КЬОСЕМ" - АЙШЕ ЗАПОЧВА ДА НАСТРОЙВА НАРОДА СРЕЩУ ФАРИЯ, ИСКАТ ДА Я ЛИНЧУВАТ
Administrator
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Принцеса Фария идва на себе си. Тя не се чувства добре. Охраната й казва, че през нощта е идвала Валиде Султан. Фария има кръвотечение. Лекарката й съобщава, че е бременна.

Кьосем научава, че Мурад е заточил Касъм в покоите на мустафа. Тя го моли да преразгледа своето решение, но той е непреклонен. Не помагат и молбите на Ибрахим, Баязид, Гевхерхан и Атике.

Хаджъ ага съобщава на Лализар, че готвача Бенам е прогонен от двореца, а Мелике е изпратена на далеч. Кьосем казва на лализар, че тя ще трябва да изпълнява всички задължения на Мелике, и в нейните ръце е оставен харема. Нейното първо поръчение е да научи, кое от момичетата е издал на Силахтар шехзаде Касъм.

Лализар заповядва да раздадат сладки по случай бремеността на принцеса Фария.

Айше е в ужас от тази новина. Гюлбахар й разказва една стара история, когато един падишах станал интимен с някаква жена и я настанил в отделен дворец. Когато това станало известно на поданниците, те се възмутили и замервали с камъни жената.

Кьосем се среща с Фария. Фария се мъчи да подобри отношенията си с Кьосем.

Лализар пита Силахтар, кой е разказал за връзката на Касъм с Елинор. Тя се мотивира с факта, че този човек, който е направил това, трябва да бъде изолиран, иначе ще тръгнат слухове, който ще хвърлят сянка на Османската империя.силахтар с неохота се съгласява да разкрие името при условие, че момичето няма да бъде убито, а само ще бъде изгонено от двореца.


Евлия докладва на Повелителя, че Иляс паша още е в Истанбул и освен това, през нощта той се среща с персийския посланик, който също незнайно защо не е отпътувал.

По време на следенето на посланика Елия и Хазерфен го заставят да се срещне с абат Корнелиус и Синан паша.

Трупът на Ханифе хатун, която е докладвала на Касъм, е подхвърлен в покоите на Гюлбахар. Тя отлично разбира, от кой е този подарък. Кьосем казва на Гюлбахар, че тя няма да се отърве от нея, че всяка нощ ще живее в страх, а в най-неочакваният момент, тя ще я убие.

Синан паша разбира, че Корнелиус е разкрит. Той избързва и го убива и хвърля трупа му в един дом със следния надпис „Salutem Morte“ - /“Смъртта е спасение“/.

Айше султан нарежда на агите да разпространят слух, за принцеса Фария по пазарите и по целия град.

Халил паша съобщава на Кьосем, че Иляс паша не е отишал в Дамаск, се е върнал в Балъ Кьосир и там събира войска. Валиде съобщава това на Мурад. Мурад започва да се приготвя лично да оглави поход за разгром над метежниците.

Повелителя не е доволен от шейх Ул Ислам, той го подозира, че има отношение към бунта – тъй като именно той е настоявал да не убиват Иляс паша. Синан паша предлага Шейх Ул Ислам да се срещне с Тюлбахар Султан, но той счита това за неуместно.

Силахтар обявява на Естер хатун, че техните отношения са приключили. Тя е възмутена, че той я изоставя. Сутринта по време на визитата на Естер в двореца Атике султан иска от нея да прекрати отношенията си със Силахтар и да го остави на мира, в противен случай, тя ще разкаже за това на Кьосем султан. Естер хатун сама разказва на Кьосем за отношенията си като ги нарича чисто прагтматични, той искал от нея някаква информация, а тя го е наблюдавала, за да разбере неговите намерения. В процес на наблюдението тя разбрала, че Силахтар има тайни отношения с Атике Султан.

Кьосем изпада в ярост и иска обяснение от Атике. Тя всичко отрича, но разбира кой е наговорил това на валиде.

Повелителя се отправя на поход срещу метежниците. Неговата войска изтласква в труднодостъпна местност Иляс паша.

Фария се отива на пазара. Там тя е нападната от тълпата.

Синан паша заема мястото ва абат Корнелиус в ордена на Йерусалимските кавалери.Гюлбахар Султан най-накрая се среща с шейх Ул Ислам. Тя го призовава да се при съедини към метежниците, и да възкачи на трона шехзаде Баязид.


Хаджъ ага казва на Кьосем, че състоянието на Касъм е много тежко.С помощта на Кеманкеш, на нея й се удава възможност да се промъкне и да освободи Касъм. Но разсъдъка на шехзаде вече е размътен. Той казва, че Повелителя е взел решение и той е длъжен да се подчинява, след което се връща в покоите си. 
loading...