Ева и Адам

Списание за филми и забава

 • Увеличете шрифта
 • Шрифт по подразбиране
 • Намалете шрифта


Психология
Неделя, 02 Ноември 2014 11:44

ВИДОВЕ ИНТИМНИ ВРЪЗКИ

Написал статията Administrator
Administrator

Колко от вас имат женен приятел с тайна любовница? Той често води съмнителни телефонни разговори, крие млада жена, за която съпругата знае, но си мълчи. Всъщност целият град знае. И как иначе? Всички познати злорадо говорят зад гърба ѝ, мъжът не се прибира никога навреме, отказва да е близък с нея, но тя все пак търпи

Защо? Най-често защото е финансово зависима от него. Така стига до избора да дели спалнята си с друга, пред това да се справя и издържа сама, но да запази достойнството си. Дори ридае, че е принудена да го прави. Твърдение, което граничи с абсурдното. Това е само един от видовете нестандартни връзки на новото време.

Полигамия

Полигамията е създадена, за да “избави” дамите от гореописаната ситуация. Дори по някакъв начин се опитва да се внуши на жените, че мъжът мисли за тяхното благо и го прави, за да не наранява съпругата си с лъжи. За щастие, полигамията, или т. нар. многоженство, не е позволено в България. Изповядва се само в исляма, като идеята е, че мъжът може да има до 4 съпруги. И ако смятате, че това се прави само в арабските страни, то изобщо не е така. Желаещи се срещат по цял свят и от всяка религия. В последните години бе създадено британско телевизионно предаване, в което се разглеждат този тип отношения. Реален мъж има свой харем от съпруги, но е женен само за едната, защото не е законно да се обвърже с брак и с останалите 3. Те живеят заедно, всяка от тях му е родила деца и дори са приятелки помежду си. Ако се питате каква е идеята на многоженството, то отговорът на този въпрос може да ви се стори извратен. Последователите на многоженството смятат, че съпругата невинаги е в състояние да изпълнява брачните си задължения. В такива случаи мъжът трябва да има втори вариант, без да се налага да се развежда или да изневерява.

Полиамория

Любителите на полиаморията приличат на тези на полигамията. Разликата помежду им е, че нямат брак. От гръцки наименованието означава “обичам много”. Не е сигурно доколко обичаш половинката си, щом практикуваш подобен тип отношения, но е факт, че те стават все по-актуални. В полиаморните връзки участват четирима души, като всеки един от тях знае за останалите членове на връзката. Философията на полиамористите, е меко казано, странна. Вместо да губят време в караници с официалната половинка заради изневери, те предпочитат да предприемат друг ход към човека, към когото са изстинали. Главната цел на всеки полиаморист е да направи подарък на другия, като му отстъпи човека, когото обича.

Суинг

Все повече почитатели на суинг изпълненията има в България. Навярно бихте казали в мига, в който прочетете това, че нямате такива познати и приятели. Не бъдете толкова сигурни. Суингърите са прикрити, не говорят открито за забавленията си и обикновено правят всичко далеч от погледите на околните. Ако все още не знаете какво значи тази “забранена” дума - това е двойка, която интимничи с друга двойка. Пример за това има и в сегашния сезон на “ВИП Брадър”. По време на мисия за откровения Жени Калканджиева сама призна, че са пробвали такъв тип удоволствия със съпруга ѝ Тачо. Колкото и нелепо да звучи, суингърите определят себе си за най-моралните сред разкрепостените. Това е така, защото предимно търсят семейни двойки с деца. По този начин мислят, че би било трудно да разрушат нечие семейство, когато то е скрепено с поколение. Те не уважават философията на хората, които изневеряват и са твърдо против всеки друг тип на разкрепостени взаимоотношения.

Отворена връзка

Сигурно ви се е случвало поне няколко пъти да попитате ваш необвързан познат за отношенията му с някого. И той не може да ви отговори, защото не са нито официална двойка, нито просто приятели. Ето това значи отворена връзка. За пред околните мъжът и жената имат чувства единствено помежду си, но всеки от тях е свободен да се среща и да флиртува с трети лица, без другият да му държи сметка. Единственото, което не е позволено, е да има полов контакт между него и друг човек. Макар че и това не е съвсем сигурно, защото почитателите на отворените връзки са разширили още повече хоризонтите и разбиранията си в последните години. Най-общо казано, политиката на отворената връзка е следната: нямам официална половинка, мога да излизам с много хора, но винаги при нужда има при кого да се върна.

Вторник, 21 Януари 2014 15:54

БРАК ЖУРНАЛИСТКА С МИНЬОР - МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА?

Написал статията Administrator
Administrator

 

Тоя брак няма да изкара дълго, отсече баба ми, като разбра, че братовчедка ми - току-що дипломирана лекарка, се омъжва за техник със средно образование. Възмутена вдън тийнейджърската си душа, нарекох баба "еснафка".

Защо "еснафката" позна
След още няколко години, когато вече бях излязла от тийнейджърството, една вечер с братовчедка ми дълго си приказвахме защо "еснафката" позна какво ще се случи. Защото възрастните имат опит, който с много примери е показал, че неравните бракове по-често не издържат. И чух от млада, но опарена жена, че колкото и да обичаш, ако ще се жениш, трябва да си дадеш сметка имаш ли културни и образователни различия с партньора, ще ги преодолеете или ще се учите да живеете с тях. В живия живот те са даже по-важни от имуществените, които в литературата все се оказват основната пречка бедната девойка да се омъжи за богаташа и обратно.

Глупаво е да се смята за аксиома, че любовта непременно ще катастрофира, когато всеки ден се блъска в навика на единия да се храни на бяла покривка и на другия да яде от тигана. В желанието да прочетеш книга, вместо да сготвиш три манджи или да ремонтираш капещата чешма. Да си занесеш от служебната работа вкъщи, защото е важно за кариерата ти, когато на мъжа/жена ти ангажиментите свършват с края на работното време и няма никакъв мерак да полага усилия, за да се усъвършенства в професията. Но още по-глупаво е да се смята, че всичко това няма никакво значение за отношенията в двойката. Така че първото условие връзката да издържи е двамата да осъзнаят различията си и възможните последствия от тях.

Инженер и продавачка, журналистка и монтьор
Обикновено е по-лесно, когато жената е с по-ниско образование и по-малки амбиции за кариера от мъжа. Остатък от патриархалното общество, но все още се смята за нормално съпругът да изкарва по-голямата част от парите, а съпругата да работи нещо. Освен това жените са по-склонни да се променят, да учат и да се развиват, така че да се впишат в по-интелигентния колегиален или приятелски кръг на мъжете си. Когато е обратното, в повечето случаи силният пол избягва да попада в компанията на жена си, защото се чувства не на място в нея. Често ревнува и се стреми да отдалечи съпругата си от приятелите. Да обобщим накратко - колкото и еснафски да звучи, по-безопасно за брака е, ако жената е с по-ниско образование и по-малко амбиции за кариера от мъжа. 

Сбогом на илюзиите
Ако мъжът и жената осъзнават до какво могат да доведат образователните им различия, добре е откровено да поговорят още преди брака. Така ще е ясно какви са очакванията им. Важно е бъдещата съпруга да разбере дали да се примири с позицията на обикновена счетоводителка, която работи от 9 до 5, а после бърза да напазарува и да сготви вкъщи, или партньорът. Капанът тук обикновено се оказват илюзиите на жените. Те вярват, че ще успеят да променят мъжете. И това се случва, но не много често. Само понякога след 20-25 години "силните" половинки съзряват и решават да вземат диплома, да се амбицират в професията и да напреднат в кариерата.


Татко никога не псува
Не по-малко сложно е с културните различия. Хората, които през първите 7 не са получили възпитание, трудно наваксват. Макар че не е невъзможно, ако дълго и съзнателно се стремят да казват "моля" и "благодаря", да не повишават тон дори когато спорят, да се отнасят с уважение. Всичко това става по-лесно, щом двамата живеят заедно и сами. Вариант е и всеки да приеме особеностите във възпитанието на другия, но тогава трябва да си даде сметка, че бъдещите деца могат да попият точно по-лошия модел, защото изисква по-малко усилия.

Има обаче едно нещо, което не е въпрос на възпитание, а на отношение - грубостта. Дори той/тя да не са научени да казват "вълшебните думички", можете да преглътнете, защото те са само външен израз. Но грубостта е израз на вътрешно отношение и щом съществува преди брака, вероятно после няма да изчезне, а ще се увеличи. Нея плюс пиянството не си заслужава да търпите.
Като си говорим за култура в смисъл на възпитание и порядки вкъщи, не е лошо всеки от влюбените да разбере в какво семейство е израснал другият. Безспорно мъжът, чиято майка сервира винаги на бяла покривка и слага салфетки на масата, очаква същото от съпругата си. Може да не го изисква, но ще му е по-приятно, ако така е и в неговото семейство. Не е чак толкова трудно да го правите, та макар салфетките да са книжни, а не колосани. Жената, която никога не е чувала псувни от устата на баща си, не е щастлива да ги слуша от мъжа си. Щом е свикнала татко.

Това е друга опера
Ако питате баба ми, когато единият партньор е прочел един вагон книги, а другият - само "Винету", "тоя брак няма да изкара дълго". В интерес на истината, днес май вече не е много права, защото познавам няколко двойки, в които литературното положение е точно такова, но си живеят в разбирателство. (Произхождат обаче от сходни социални кръгове и имат еднаква степен на образование.) Във всеки случай различията в интересите изискват предварително договаряне. Докато сте гаджета, може да се насилвате да ходите на мач, защото Той е запалянко, или на опера, защото Тя я обича. Но ако и вие не заобичате тези занимания, няма смисъл да се мъчите цял живот. Нека предварително се знае, че всеки ще си има и собствени моменти за развлечения. 
Все пак проявявайте интерес към увлеченията на другия. Нищо не ви пречи да прочетете нещо, за да има за какво да си говорите или поне да слушате просветено. Не забравяйте, че общите интереси са силна спойка, така че непременно трябва да има нещо, което обичате да правите заедно. Да споделяте само леглото, манджата и възпитанието на децата не стига за пълно щастие.

Разбулени табута

Повечето днешни двойки, в които партньорите имат различни религии, ще ви кажат, че това е най-малкият проблем в отношенията им. Съвременните хора не следват стриктно каноните. Не са много православните, които постят от средата на ноември до Рождество, евреите, които спазват кашер, мюсюлманите, които никога не хапват свинско и не близват алкохол. Все пак е разумно домашните правила, свързани с религията, да бъдат уточнени преди брака. В това число и в кое вероизповедание ще посветите бъдещите си деца. 
Иначе битовите традиции, свързани с различните религии, са истинско богатство, защото празниците могат да започват от Ханука и да свършват чак след Ивановден.

 

24chasa.bg

Вторник, 27 Юли 2010 08:52

ХРОНИЧНА УМОРА

Administrator

 

 

 

Синдром на хроничната умора. Какво представлява синдромът на хроничната умора?

Представете си, че имате заболяване, което се диагностицира трудно и другите хора не ви вярват, включително и най-близките, както и вашия лекар. Причината е в трудното му разпознаване и всеки страдащ трябва да се бори, за  да бъде правилно разпозната диагнозата му. Направено е изследване  с 14 човека, имащи подобен проблем със синдрома на хроничната умора /СХУ/. И проучването е доказало, че повечето от страдащите посочват две основни причини, който спъват приемането.

1. Водене на преговори за диагнозата. Много от страдащите посочват, че диагнозата им се приема като нещо тривиално и вече срещано. Симптомите се възприемат като маловажни и се съобщава близостта им със симптомите на депресията И по този начин се отхвърля съществуването на проблема. Едва ли не се отхвърля и самото съществуване на подобно заболяване.
2. Разговори с близките. Освен с докторите, страдащите от СХУ, срещат проблеми и с близките. Много съпрузи заявяват, че половинките им използват  като формален предтекст състоянието, за да се измъкват от различни планирани задачи. В резултат, на което хората със СХУ се чувстват изоставени и изолирани.
Симптоми и диагноза на Синдрома на хроничната умора
Много хора говорят за свръхусилията, който полагат, за да извършат определена дейност, дори сами те  изпитват безпокойство,че тази постоянна умора няма да изчезне никога. Те изпитват и други симптоми като главоболие, фарингит, болки в мускулите, както и проблеми с паметта.
Трудното диагностициране е в резултата на факта,че няма точни биологични маркери, които да я посочат, както и разнообразието от симптоматика  от един до друг пациент. Много хора се  подобряват за година, докато при други е необходимо повече от 15-20 години, за да се подобри състоянието им  при Синдромът на хорничната умора.

 

Четвъртък, 22 Юли 2010 07:35

НЕРВНА КРИЗА

Administrator

 

 

 

Какво е определението за нервна криза?

Нервната криза е сбор от различни ситуации, при които човек проявява симптоми   на различни болести, емоционален или умствен стрес.

Какви са  причините за нервна криза?

Много заболявания могат да доведат до нервна криза.  Онези хора, които имат в семейството си  членове с анамнеза за психическа нестабилност са по-често застрашени да изпадат в това състояние. Хората, които имат в семействата си членове с депресии, биполярни разстройства, тревожни разстройства, обсесивно-компулсивни разстройства или шизофрении, имат по -голяма вероятност да получат нервна криза от другите.

Също така трябва да се отбележат и онези, които са подложени на високи нива стрес, например след смърт на близък, или пък са претърпели развод. Те имат  по-голяма вероятност да  получат нервна криза, но само ако са предразположени към ментални заболявания.

Как постравматичните стресови разстройства причиняват нервна криза?

В нервна криза могат да изпаднат и хора, които са претърпели посттравматично стресово разстройство. То може да се развие доста време след преживения инцидент в ситуация, която е подобна на  травмиращата ситуация. Ранното консултиране на тези хора може да предотврати изпадането в нервен срив.

Какви са симптомите  на нервна криза?

Симптомите на стресовото  нервно разстройство могат да бъдат различни. Ще посочим най-разпространените:

 

 • Незаинтересованост от работа или личен живот
 • Незаинтересованост от социален живот  както от близки членове на семейството
 • Смущения на съня или по-дълги период на сън
 • Промени в апетита - намален апетит или повишен апетит
 • Параноидни мисли, че някои иска да ви навреди
 • Мисли за величие или непобедимост
 • Чувство на тревожност или паника
 • Чуване на гласове
 • Мисли за смъртта или желание за смърт
 • Демонстрират силен гняв или насилие
 • Увеличена зависимост от наркотици или алкохол
 • Неспособност за водене на нормален живот и нормални отношения

 

Горните симптоми са водещите симптоми, които предсказват появата на различен тип  разстройство на  психиката  или  доказват необходимостта от почивка на психиката.

 

Какво да направите, ако изпитвате  симптоми на нервна криза?

Ако имате близък или пък вие проявявате тези симптоми, то  трябва да се консултирате незабавно  с психиатър или терапевт. Чрез подходяща медикаментозна терапия и психотерапия може да се предотвратят различни усложнения, които биха могли да настъпят от  това състояние,  наречено нервна криза.

 

 

 

Administrator

 

 

 

Какво се случва при спирането на цигарите?

Съществува страх от отказване на цигарите, от възможното последващо напълняване.Има хора, които са спрели цигарите, но са напълнели, след което отново са продължили с пушенето, надявайки се до отслабнат, отбелязва д-р Пиер Дюкан.

Напълняването при отказ от цигарите се дължи на два фактора:

Първи фактор - този фактор е известен като компенсация на устата. Всички знам, че психоаналитици и терапевти говорят за орални усещания, които са известни от периода на новороденото, което има потребност да изпитва дадени усещания, които му създават определен комфорт. Това се случва и при пушачите -да сложат нещо в устата си, за да задоволят потребността от орални усещания. Затова те постоянно хрупат нещо което им носи приятен вкус, но вкарва в организма им калории. Така те заместват премахнатото усещане, което носи цигарата в устата, но пълнят организма си с калории и пълнеят.

Втори фактор - Към първият фактор се прибавя и втория, при който, докато сме пушели никотинът  не ни е позволявал да изгорим определено количество калории, и при спирането на доставката на никотинът тези калории са започнали да се трупат свободно в организма.

Комбинацията между тези два фактора - сетивен и метаболичен довежда до напълняването след спирането на цигарите, но не изчезва автоматично, ако възобновите пушенето.

Важно нещо, което трябва да се знае, е че напълняването след спирането на цигарите трае шест месеца. След изтичането на този период обмяната на веществата се нормализира, както и желанието да се похапва - нещо като компенсации на цигарите, намалява.

Как да предотвратим напълняването след спирането на цигарите?

Ще разгледаме случай на пушач, който не е предразположен към напълняване и е пушел по-малко от 10 цигари на ден. Той трябва да приложи Протал IV, с протеиновия четвъртък  и трите лъжици овесени трици.

Ако е пушел до 20 цигари дневно, той трябва да приложи Протал III през първите три месеци на

Спирането на цигарите и да премине към Протал IV  в продължение на още 4 месеца.

Превенция при пушач, предразположен към напълняване

Ако пушачът е предразположен към пълнеене и има други рискови фактори като  сърдечна недостатъчност, диабет, следва да се приложи  Протал II с редуване 1/1, след това Протал III в продължение на пет месеца и накрая Протал IV в продължение на минимум 6 месеца, съветва д-р Пиер Дюкан.

Отказ от цигари при силно изразена склонност към напълняване

При този случай наблюдаваме желание за силни орални усещания и забавена обмяна на веществата, пушачът е пълен и съществува риск от  сърдечно съдови заболявания.

Отказът от цигари изисква помощ от близки и лекар, за да се преодолеят 2 толкова важни зависимости. Лекарят понякога изписва антидепресанти и успокоителни, за да смекчи шока.

Диетата на д-р Пиер Дюкан тук се прилага в пълния й вид. Започва се с ударен режим - пет до седем дни чисти протеини и зеленчуци, след което се преминава през смесен режим с редуване 5/5, , продължава се с режима на запазване на теглото - на всеки свален килограм по десет дни и протеиновия четвъртък  в добавка три супени лъжици овесени трици дневно през целия живот.

Как се лекува напълняването с диетата на д-р Пиер Дюкан след отказа от цигари?

И тук се прилага  целия план Протал - 5 дни Протал I, Протал II с редуване 5/5, Протал III -

Десет дни  на свален килограм и продължителен Протал IV , ако е пушел до 20 цигари и доживотен ако е пушел повече от 20 цигари дневно, завършва д-р Пиер Дюкан.

 

 

 

 

Понеделник, 12 Юли 2010 07:18

ПО-НЕЧУСТВИТЕЛНИ ЛИ СА МЪЖЕТЕ?

Administrator

 

 

Защо мъжете  са по-нечувствителни?

Това е така не само защото сензорният апарат на жената е по-съвършено развит, но и защото възприятията на мъжа са образно казано, по-недетайлни от нейните. Надарена с по-тънък усет за нюансите, жената очаква от мъжа да разшифрова сигналите, които му дава посредством слово, глас и език на тялото, и да предугажда желанията и нуждите и така както би го направила всяка друга· жена. Но поради вече еволюционно разпределяне на ролите, това просто е невъзможно.

Какви недоразумения може да докара мъжката нечувствителност?

Жената предполага, че мъжът ще разбере нейните нужди и желания, а когато види, че той изобщо не схваща за какво става дума, обикновено го обвинява, че е "нечувствителен" и че "не загрява", На което мъжете цо цял свят отговарят ядно: "Да не искаш да ти чета мислите?" Редица изследвания доказват, че мъжът просто е неспособен "да чете мисли". Но добрата новина е, че стига да искат, повечето мъже могат да се научат как да подобрят способностите си да разшифроват несловесните и вокални послания на жената.


Administrator

 

 

Нормално ли е да сме сами?

Естествено, че е нормално в даден период от живота си да нямаш желание да се обвързваш!Има хора, които след болезнения си развод не желаят да се обвързват, чувстват се перфектно, когато са сами, за пръв път от толкова време, грижат се за себе си и сияят, но започват да се измъчват от мисълта какво си мислят другите и искат да се обвържат, само за да им докажат нещо – което е голяма грешка и всява доста неравновесие в психиката ни.

Често живеем, заради другите

Има хора, които само защото другите казват, че вече е време да имат деца, те си правят такива от първия срещнат и след това са нещастни. Най-важното е какво искаме ние. Няма значение дали то отговаря на обществените порядки или морала.

Отшелничество ли е да си сам?

Вярно е, че сме социални същества и не можем без другите, но никой не е казал, че когато сме избрали да живеем сами, защото ни е комфортно така, отиваме в отшелничество!


Administrator

 

 

Ако не привличаме партньорът, от който имаме нужда, това се случва по няколко причини – или защото  страхът в нас ни заблуждава, че имаме нужда от партньор, а всъщност нямаме, не точно сега; или защото в нас има две противоречащи си вибрации, които дават противоречиви сигнали на вселената – примерно, едното може да е нуждата от сигурност, а другото – страхът от обвързване или провал. Защото, ако твоето същество има силна потребност от нещо, то ще му се предостави, но не и ако в личността има нещо, което й пречи.

Затова, когато човек медитира, стига до състояние, в което може да погледне обективно на себе си и да прецени какво му предстои да му се случи, абстрахирайки се от чувствата, желанията и объркващите мисли и обстоятелства в живота. Тогава може да си даде обективно сметка, защо в момента има точно това, което има и няма точно това, което няма. Тогава можеш или да отработиш нещата, които ти пречат, за да имаш приятел, или да следваш течението на живота си и да свършиш всичко, което е нужно да се свърши сега.

Може би не е подходящ моментът, защото е подходящ за други неща.


Adsterra


loading...