Ева и Адам

Списание за филми и забава

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта


Вторник, 21 Януари 2014 15:54

БРАК ЖУРНАЛИСТКА С МИНЬОР - МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА?

Написал статията  Administrator
Оценете тази статия
(0 гласа)
Administrator

 

Тоя брак няма да изкара дълго, отсече баба ми, като разбра, че братовчедка ми - току-що дипломирана лекарка, се омъжва за техник със средно образование. Възмутена вдън тийнейджърската си душа, нарекох баба "еснафка".

Защо "еснафката" позна
След още няколко години, когато вече бях излязла от тийнейджърството, една вечер с братовчедка ми дълго си приказвахме защо "еснафката" позна какво ще се случи. Защото възрастните имат опит, който с много примери е показал, че неравните бракове по-често не издържат. И чух от млада, но опарена жена, че колкото и да обичаш, ако ще се жениш, трябва да си дадеш сметка имаш ли културни и образователни различия с партньора, ще ги преодолеете или ще се учите да живеете с тях. В живия живот те са даже по-важни от имуществените, които в литературата все се оказват основната пречка бедната девойка да се омъжи за богаташа и обратно.

Глупаво е да се смята за аксиома, че любовта непременно ще катастрофира, когато всеки ден се блъска в навика на единия да се храни на бяла покривка и на другия да яде от тигана. В желанието да прочетеш книга, вместо да сготвиш три манджи или да ремонтираш капещата чешма. Да си занесеш от служебната работа вкъщи, защото е важно за кариерата ти, когато на мъжа/жена ти ангажиментите свършват с края на работното време и няма никакъв мерак да полага усилия, за да се усъвършенства в професията. Но още по-глупаво е да се смята, че всичко това няма никакво значение за отношенията в двойката. Така че първото условие връзката да издържи е двамата да осъзнаят различията си и възможните последствия от тях.

Инженер и продавачка, журналистка и монтьор
Обикновено е по-лесно, когато жената е с по-ниско образование и по-малки амбиции за кариера от мъжа. Остатък от патриархалното общество, но все още се смята за нормално съпругът да изкарва по-голямата част от парите, а съпругата да работи нещо. Освен това жените са по-склонни да се променят, да учат и да се развиват, така че да се впишат в по-интелигентния колегиален или приятелски кръг на мъжете си. Когато е обратното, в повечето случаи силният пол избягва да попада в компанията на жена си, защото се чувства не на място в нея. Често ревнува и се стреми да отдалечи съпругата си от приятелите. Да обобщим накратко - колкото и еснафски да звучи, по-безопасно за брака е, ако жената е с по-ниско образование и по-малко амбиции за кариера от мъжа. 

Сбогом на илюзиите
Ако мъжът и жената осъзнават до какво могат да доведат образователните им различия, добре е откровено да поговорят още преди брака. Така ще е ясно какви са очакванията им. Важно е бъдещата съпруга да разбере дали да се примири с позицията на обикновена счетоводителка, която работи от 9 до 5, а после бърза да напазарува и да сготви вкъщи, или партньорът. Капанът тук обикновено се оказват илюзиите на жените. Те вярват, че ще успеят да променят мъжете. И това се случва, но не много често. Само понякога след 20-25 години "силните" половинки съзряват и решават да вземат диплома, да се амбицират в професията и да напреднат в кариерата.


Татко никога не псува
Не по-малко сложно е с културните различия. Хората, които през първите 7 не са получили възпитание, трудно наваксват. Макар че не е невъзможно, ако дълго и съзнателно се стремят да казват "моля" и "благодаря", да не повишават тон дори когато спорят, да се отнасят с уважение. Всичко това става по-лесно, щом двамата живеят заедно и сами. Вариант е и всеки да приеме особеностите във възпитанието на другия, но тогава трябва да си даде сметка, че бъдещите деца могат да попият точно по-лошия модел, защото изисква по-малко усилия.

Има обаче едно нещо, което не е въпрос на възпитание, а на отношение - грубостта. Дори той/тя да не са научени да казват "вълшебните думички", можете да преглътнете, защото те са само външен израз. Но грубостта е израз на вътрешно отношение и щом съществува преди брака, вероятно после няма да изчезне, а ще се увеличи. Нея плюс пиянството не си заслужава да търпите.
Като си говорим за култура в смисъл на възпитание и порядки вкъщи, не е лошо всеки от влюбените да разбере в какво семейство е израснал другият. Безспорно мъжът, чиято майка сервира винаги на бяла покривка и слага салфетки на масата, очаква същото от съпругата си. Може да не го изисква, но ще му е по-приятно, ако така е и в неговото семейство. Не е чак толкова трудно да го правите, та макар салфетките да са книжни, а не колосани. Жената, която никога не е чувала псувни от устата на баща си, не е щастлива да ги слуша от мъжа си. Щом е свикнала татко.

Това е друга опера
Ако питате баба ми, когато единият партньор е прочел един вагон книги, а другият - само "Винету", "тоя брак няма да изкара дълго". В интерес на истината, днес май вече не е много права, защото познавам няколко двойки, в които литературното положение е точно такова, но си живеят в разбирателство. (Произхождат обаче от сходни социални кръгове и имат еднаква степен на образование.) Във всеки случай различията в интересите изискват предварително договаряне. Докато сте гаджета, може да се насилвате да ходите на мач, защото Той е запалянко, или на опера, защото Тя я обича. Но ако и вие не заобичате тези занимания, няма смисъл да се мъчите цял живот. Нека предварително се знае, че всеки ще си има и собствени моменти за развлечения. 
Все пак проявявайте интерес към увлеченията на другия. Нищо не ви пречи да прочетете нещо, за да има за какво да си говорите или поне да слушате просветено. Не забравяйте, че общите интереси са силна спойка, така че непременно трябва да има нещо, което обичате да правите заедно. Да споделяте само леглото, манджата и възпитанието на децата не стига за пълно щастие.

Разбулени табута

Повечето днешни двойки, в които партньорите имат различни религии, ще ви кажат, че това е най-малкият проблем в отношенията им. Съвременните хора не следват стриктно каноните. Не са много православните, които постят от средата на ноември до Рождество, евреите, които спазват кашер, мюсюлманите, които никога не хапват свинско и не близват алкохол. Все пак е разумно домашните правила, свързани с религията, да бъдат уточнени преди брака. В това число и в кое вероизповедание ще посветите бъдещите си деца. 
Иначе битовите традиции, свързани с различните религии, са истинско богатство, защото празниците могат да започват от Ханука и да свършват чак след Ивановден.

 

24chasa.bg

Последно променени от Вторник, 21 Януари 2014 16:02
Administrator

Administrator

E-мейл: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

loading...